Site icon Знай News

Що таке інсульт: типи, симптоми, фактори ризику

Що таке інсульт: типи, симптоми, фактори ризику

Інсульт – це раптовий медичний стан, який виникає, коли кровообіг до частини мозку припиняється або значно зменшується. Це призводить до пошкодження або загибелі мозкових клітин, що може спричинити різні довготривалі проблеми зі здоров’ям або навіть смерть.

Якщо ви підозрюєте, що у вас або когось із ваших знайомих інсульт, важливо негайно звернутися за медичною допомогою. Чим швидше людина отримає лікування, тим більша ймовірність повного одужання та ефективної реабілітації.

Типи інсульту

Лікарі розрізняють два основних типи інсульту: ішемічний та геморагічний.

Ішемічний інсульт

Виникає, коли кровотік до частини мозку переривається або значно зменшується. Це може бути викликано тромбом або емболом, які блокують артерію, що веде до мозку. Ішемічні інсульти найпоширеніші, становлять близько 85% випадків.

Геморагічний інсульт

За такого стану кровоносна судина в мозку розривається, і кров виливається у мозок. Це може бути викликано високим кров’яним тиском, аневризмою або іншими станами, які послаблюють стінки кровоносних судин.  

Транзиторна ішемічна атака (ТІА)

Менш поширений тип інсульту також відомий як мікроінсульт. ТІА – це тимчасове порушення кровообігу в мозку, яке зазвичай триває лише кілька хвилин. Симптоми ТІА подібні до симптомів інсульту, але вони переважно зникають протягом 24 годин. 

Симптоми інсульту

Перші ознаки інсульту характеризуються раптовим виникненням:

Пам’ятайте – надзвичайно важлива кожна секунда. Чим швидше людина з інсультом отримає медичну допомогу, тим більша ймовірність виживання та повного одужання.

Фактори ризику інсульту

Щоб завчасно запобігти тяжкому захворюванню, кожній людині необхідно знати, які існують фактори виникнення інсульту:

Отже, є ряд речей, які можна зробити вже зараз, щоб запобігти інсульту. Це – здорове харчування, регулярні фізичні вправи, контроль рівня цукру та холестерину в крові. Поговоріть зі своїм лікарем про ваш ризик інсульту та про те, що ви реально можете зробити, щоб його зменшити.

Exit mobile version