• Пн. Сен 16th, 2024

    Знай News

    Все новости Украины и мира

    Фотограф більше не потрібний?Небезпека нейромережі! Фотограф Алекс По

    Автор:admin

    Авг 11, 2024
    Фотограф більше не потрібний?Небезпека нейромережі! Фотограф Алекс По

    Скільки фільмів вже було знято про майбутнє, про роботів та про те, як вони замінюють людей. Вам не страшно, що зараз відбувається те саме в житті? Штучний інтелект вже замінює багато рутинних професій. Великі компанії скорочують штат, а все це може обернутися справжньою катастрофою. А що фотографи та ретушери? Що буде з ними? Ось про це я хочу поговорити сьогодні.

    66b8ad77023c9.webp Давайте уявимо найближче майбутнє через 2–3 роки, коли штучний інтелект вже всьому навчився і реалізував потенціал, який зараз поки що видає трохи криво. Я думаю, що ретушерів або зовсім не стане, або їх кількість скоротиться на 70–80 %. Вже є сайти, які навчаються їхнього стилю обробки, тобто кольору, світла, різкості, кадрування та обробляють пакетно гори фотографій. Однак потрібно розуміти, що роблять вони це набагато швидше за ретушерів і дешевше. Крім цього, комп’ютер не занедужає, і все буде зроблено чітко та вчасно. Для фотографів це непогано, але для ретушерів такий поворот справ не обіцяє нічого доброго.

    Фотограф проти штучного інтелекту

     Фотографи у свою чергу теж у небезпеці. Хоча тут потрібно розуміти, які саме, адже типів зйомок дуже багато. Штучний інтелект вже трохи замінює рутинних фотографів нижчої ланки. З’явилися роботи з фотоапаратом, які їздять і роблять, наприклад, на весіллях усім селфі, також є студійні роботи, які імітують зйомку фотографа під різними кутами та з різною відстанню, а на документи вже давно нас фотографують автоматичні студії. До речі, цікаво, що будки для фото — це стародавні побратими майбутніх роботів. Ось до чого технології дійшли! Тож там, де місце обмежене та зйомка досить одноманітна, існує небезпека заміщення. Тобто деякі студійні фотографи, ювеліри та зйомки предметів, інтерʼєрні фотографи для квартир і будинків та інші рутинні фотографи можуть стати просто жертвами нових технологій.

    66b8adda97e71.webp
    66b8adfe8b210.webp
    66b8ae2ce991c.webp

     І повірте, коли ви скажете, що професіоналізм, почуття прекрасного та розуміння багатьох деталей не замінити бездумною машиною, то рієлтори посміхнуться і в умі порахують, наскільки вигідніше та простіше взяти в кишеню мініробота, який фотографуватиме кожну потрібну квартиру. І навіть щодо фуд-фотографій, останні дослідження вчених довели, що зображення, зроблені повністю штучним інтелектом, виглядають апетитнішими, ніж реальні.

    66b8ae570b567.webp Саме тому деякі фотографи не будуть потрібні, оскільки їх, як згадувалося вище, замінять роботи, і це вже через 2–3 роки, а зображення можна просто створити. А що буде через 10–20 років, коли зʼявляться повноцінні роботи людського типу? Ось тут уже буде зовсім не солодко… На звичайних посадах такі роботи замінять будівельників, вантажників, різноробів та касирів, а у фотографічних лавах стане ще менше реальних людей. Однак не варто так песимістично дивитися на цю справу. Я певен, що деякі види фотографів неможливо замінити. Наприклад, вуличні зйомки лав сторі чи весілля. Це постійні метушіння, переїзди з місця на місце і, зрештою, емоційний контакт. А ще це свято людей, і фотографа тут явно не замінити. Все ж таки у роботів немає душі і ніколи не буде, робот не випʼє пива і не втрутиться в бійку. Не те, щоб це добре, але сам потенціал надихає.

     Проте я вірю в один неухильний шлях – стати унікальним фотографом. Я вірю, що унікальність властива лише людям. Роботи – це машини, вони будуть однакові. Можливо, з різним набором функцій чи знань, але наші інстинкти, почуття, емоції та непередбачуваність дають нам великий дар бути унікальними. Саме ця риса буде вирішальною нашою зброєю у майбутній боротьбі за робочі місця.

    66b8ae6f9f275.webp

    У будь-якому разі небезпека штучного інтелекту не надумана, і я не розумію, чому всі з таким захопленням до цього ставляться. Адже те, що показано у багатьох фільмах, може статися і в реальності. Це спростить наше життя. Але навіщо? Наше життя прекрасне саме тому, що ми можемо щось робити, а якщо роботи почнуть створювати все за нас, як думаєте, ким ми станемо? От і я думаю, що з цього нічого доброго не вийде.З вами був фотограф Алекс По, успіхів у фотографічних справах.

    Автор: admin